10Haber’in haberi, istismar davasının seyrini değiştirebilir: Muhtar, mahkemeye farklı ifade vermiş

Hakkari’de 2018’de Esra Yücel’in tecavüze uğramasına dair duruşma bugün görülürken 10Haber’in haberi, muhtarın mahkemedeki tanıklığında ‘farklı’ ifade verdiğini ortaya çıkardı. Muhtar, 2020’de, Esra’nın kendisine faillerin ismini vermediğini söylemiş. Avukatlara göre bu davanın seyrini etkileyebilir

Gündem 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Hakkari’nin Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel’in, 2016 yılında üç kişi tarafından tecavüz edildi. Üç sanık, sekiz ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Esra, faillerinin serbest bırakılmasının ardından intihar etti. Annesi, failleriyle tartışırken geçirdiği sinir krizi nedeniyle hayatını kaybetti. 

Yücel Ailesi’nin 2016’da başlayan adalet mücadelesi, köy ahalisinin ‘şikayetlerini geri çekmesine’ yönelik baskısıyla sürüyor. Bugün, dokuzuncu duruşma var. 

10Haber olarak, muhattaplarla tek tek görüşerek olayın detaylarını geçtiğimiz hafta iki ayrı haberde gündeme getirdik. 

İlk haberde, muhtarla konuşup, köyde yaşananların detaylarını sormuştuk.

İkinci haberimizde ise aileyle ulaşmış, köyde gördükleri baskıyı dinlemiştik.

Haberlerimizde, ‘köy ahalisi’ olarak adlandırılan meclisin nasıl karar aldığından, aileye nasıl baskı kurduklarına kadar birçok detay bulunuyordu. 

Köy muhtarı Abdullah Şavli, 10Haber’e, mağdur Esra Yücel ile jandarmanın ‘olayı aydınlatmak’ ricasıyla iki kere görüştüğünü, ilkinde Esra’nın isim vermediğini, ikincisinde ise isim verdiğini söyledi. 

Bu haberin ardından Esra Yücel’in ve ailesinin avukatı Nükeyf Onursal, bize ulaşarak bilginin oldukça kritik olduğunu, davanın seyrini değiştirebileceğini anlattı. 

Onursal, Şavli’nin, Esra Yücel’in ölümün ardından mahkemede tanık olarak dinlendiğini, bu tanıklıkta Esra’yla bir kere görüştüğünü fakat isim vermediğini söylediğini aktardı. 

Ulaştığımız 14 Ocak 2020 tarihli duruşma tutanağında, muhtar Abdullah Şavli’nin anlattığı ilgili bölüm şöyle: 

“Olay tarihinden yaklaşık 2 hafta geçtikten sonra İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerinden biri beni çağırarak mağdura yönelik cinsel istismar eyleminde bulunan kişinin veya kişilerin ortaya çıkarılması bakımından haricen mağdurla görüşmemi istemesi üzerine ben mağdurun evine giderek mağdurla görüştüğümde mağdur bana bu eylemi işleyen kişilerin ismini bilmiyorum, kimseye de iftira etmem dedi. Ben mağdura sanıklar Nihat, Zahir ve Veysi’nin ismi söylenti olarak geçiyor bu şahıslar mı sana istismarda bulundu diye sorduğumda mağdur bana kesinlikle sanıkların kendisine yönelik istismarda bulunmadığını, kimseye iftira atmak istemediğini belirtti. Ben mağdurla evde yalnız başıma görüştüm.”

14 Ocak 2020 tarihli duruşmada muhtar Abdullah Şavli’nin verdiği ifade.

Onursal, 10Haber’e konuyla alakalı verdiği görüşte, “Muhtarın iki farklı beyanı, köy ahalisinin bazı konuları gizlediğine dair mahkeme heyetini ikna edebilir ve tanıkların tekrardan dinlenmesi sağlanabilir” dedi.

Tecavüzün örtülmesi için aileye böyle denmiş: Bir kız için üç kişi neden hapse girsin!Tecavüzün örtülmesi için aileye böyle denmiş: Bir kız için üç kişi neden hapse girsin!

Tecavüz davasında sanıklar serbest kalınca çocuk intihar etti: Anne öldü aile köy ablukasındaTecavüz davasında sanıklar serbest kalınca çocuk intihar etti: Anne öldü aile köy ablukasında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.